Friday, April 17, 2009

1984

1984 este un roman politic scris de George Orwell în 1948 şi tipărit în 1949. Acţiunea romanului are loc într-un viitor alternativ şi prezintă o parte din viaţa intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitarist al Oceaniei (un fel de New World Order).

1984 a imprimat foarte mulţi termeni şi idei în cultura contemporană, şi mai ales în limba engleză, de exemplu Fratele cel Mare, dublugânditul, poliţia gândirii. BigBrother este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acţiunile totalitariste ale guvernelor prezentului (SUA, Romania, Franta si Anglia).

Primul capitol începe cu portretul Fratelui cel Mare care „stă cu ochii pe tine” – expresie a cărui dublu sens e lesne de sesizat: Fratele cel Mare te protejează, se interesează mereu (îi pasă) de soarta ta, însă, în acelaşi timp, tu nu poţi face nimic fără ca el să ştie: te supraveghează clipă de clipă.

În afară de afişele imense prezente pe toate blocurile, clădirile instituţiilor, panourile, mai există şi tele-ecranele, care neîncetat transmit şi receptează simultan sunete şi imagini. În fiecare încăpere – inclusiv în camerele apartamentelor – există câte un tele-ecran, care poate fi dat mai încet, dar niciodată oprit.

Nu doar prin mijloace tehnologice însă, ci şi în mod direct, prin membrii unor instituţii specializate, are loc supravegherea: patrulele de poliţie, zburând în elicoptere la mică înălţime „îşi bagă nasul prin casele oamenilor”, şi, mult mai de temut: Poliţia Gândirii.


Mai mult despre 1984 aici, si peste tot in viata de zi unde setea de control a bancherilor este satisfacuta prompt prin legile stramb votate de catre politicienii corupti (tarfele bancherilor pe 4 ani).

1 comment:

Juggernaut said...

sure thing my friend !