Tuesday, June 12, 2007

Scara de valori si manipularea

Manipularea consta in faptul iti este schimbata in permanenta scara de valori si prioritati prin sistem si societate, adica te dreseaza si influenteaza gradat cam ce sa consideri tu ca fiind normal si important in viata - iar asta sa crezi ca vine exclusiv din tine, timp in care "ei" gandesc linistit cum sa-ti faca tie viata mai profitabila pentru buzunarul lor inoculandu-ti alte "valori" in locul celor vechi.

Exploatarea prostiei si a ignorantei celor multi a ajuns sa fie considerata o normalitate, ba chiar o virtute. Evul Mediu cu televizoare cu plasma e aproape... transa colectiva a tubului catodic este in plina desfasurare.

1 comment:

remussatala said...

Manipularea de cele mai multe ori se bazează pe eliminarea de opţiuni, înafară de una, pe care noi să o alegem sub iluzia libertăţii, spre deosebire de convingere, care presupune evidenţierea pozitivă a unei opţiuni, cu argumente comparative sau experimentale.

Manipularea are avantajul că prin ea poţi determina oamenii să facă ce vrei tu, fără să ai nevoie de argumente, şi evident, fără să fie nevoie să recurgi la constrângere sau forţă, pentru că nu ţi se sugerează ce anume să faci, ci tu singur sub iluzia libertăţii crezi că te-ai gândit să alegi să faci, doar pentru că ţi s-au dezavantajat nişte opţiuni anume.

Mass-media se bazează pe asta, şi chiar poate fi definită prin asta, spre deosebire de ştiinţă, care foloseşte doar convingerea în metodele ei.

De exemplu, dacă vrei să manipulezi lumea spre dictatură, nu trebuie neapărat să fie dictatură ci e suficient să nu fie democraţie. E suficient ca noi să fim scârbiţi de democraţie.

Dacă vrei să distrugi tu pe cineva prin violenţă, nu trebuie să fi violent de la bun început ci e suficient doar să respingi dialogul, iar atunci ai lăsat ca singură opţiune violenţa şi astfel se ajunge ca cel puternic să se "apere" de cel slab.

Dacă vrei ca toată lumea să-ţi dea dreptate şi să te aleagă, e suficient să ai dreptate în privinţa problemelor, şi astfel se va crede că ai dreptate şi în privinţa soluţiilor.