Wednesday, April 4, 2007

Suprimarea Opiniilor Personale

Primul secret privind felul in care se poate manipula societatea este suprematia asupra opiniei publice. Prin aceasta, se poate semana intre oameni atâta sciziune, indoiala si pareri contradictorii pe problemele de baza incât oamenii nu se mai pot descurca in zapaceala colectiva si sunt convinsi ca nu pot avea o pareri personale in ceea ce privesc lucrurile esentiale.

Actualmente oamenilor din occident le este foarte teama in a avea o parere sincera si personala asupra unui eveniment, persoane sau situatii. Imbratiseaza parerea declarata de media ca unanim valabila sau se refugiaza in small-talk.
Practic comunicarea reala dintre oameni pe probleme socialo-politice este blocata. Acest fenomen apare si in Romania, cu precadere in mediul corporate (ciocul mic, sabia nu-l taie).

2 comments:

Anonymous said...

Convingerea implica pe undeva si constientizare? In cazul manipularii nici nu se mai constientizeaza macar.

Blocarea comunicarii in interiorul corporatiilor din RO nu aaparut acum, ci cu (mai) multi ani in urma.

Anonymous said...

si eu care imi faceam probleme ca prea le zic verde in fata....
cat despre opinia impusa prin mass media, personal extrag ce mi se pare important din fiecare stire, printre randuri. mi se pare ca asta este singurul mod de a intelege ce se intampla cu adevarat.
cat despre ce a zis anonymus, sa nu uitam ca in 1984 in plina manipulare, Smith tot este capabil sa inteleaga ce se intampla.depinde de cum raspunde fiecare invidid la manipulare.