Monday, April 2, 2007

Ego

Definitie :
  • Egoul nu este ratiune, este ratiune deformata, limitata, impusa - ca si mecanism de gandire valideaza doar informatiile benefice individului sau grupului din care face parte, informatiile contrare sunt ignorate sau chiar considerate false. Ego-ul este un cenzor al mintii si al deciziilor.
  • Ego nu inseamna egoismul neaparat. Egoismul este doar un efect al ego-ului asupra individului... din pacate ego-ul este mult mai vast si subtil dezvoltat in indivizi de catre sistem.
  • Egoul este cel mai comun element indivizilor dintr-o anumita societate. Egoul este o conditionare, un algoritm implantat sub care mintea este dresata sa functioneze (stramb, evident) dupa cum vor unii (regii, comunistii, capitalistii, preotii, corporatistii etc).

19 comments:

Anonymous said...

Ti-am citit pe nerasuflate, pot sa zic, toate posturile, pentru ca spui lucruri pe care le simt si le gandesc si eu -doar ca tu le zici mai bine! as paria ca nu esti strain de scris ca profesie- . Ok, traim intr-o lume defecta, sistemul pare o cursa din care nu avem scapare, care e solutia? Ce propui tu sa faca individul naclait de ego-ul globalizat? Ca de la Woodstuck incoace tot despre asta se protesteaza, si.... cumva degeaba, daca ne uitam unde am ajuns azi? Ce soarta au indivizii mai "treji", a schimbat vreunul nu zic o lege sau un guvern, dar macar o directiva de primarie de oras? Ar reusi cineva sa umanizeze vreun rechin de corporatie? Hai sa protestam, eu nu mi-am mai schimbat mobilul de 4 ani, masina de 7.... ma simt foarte bine cu ele, chiar daca imi place moda nu ma caznesc sa dau lumea pe spate cu ce imi cumpar eu... refuz pe cat posibil sa lucrez pentru altii si in nici un caz n-as intra in vreo multinationala.... pe scurt, eu tot incerc sa-i dau cu tifla sistemului si sa ma duc cu cainele in parc in loc sa ma lansez in curse pe viata si pe moarte spre ultimul carrefour sau ikea aparute in oras.... Dar stii, la sfarsit de luna, toti avem o factura sau mai multe la scadenta.. chiar si cel mai "treaz" si constient spirit liber cred ca locuieste intr-o casa si se lumineaza cu becuri, nu cu lampa pe gaz! Asa ca -ce faci?!- Braaavo, "compromis" era cuvantul corect! Vrei nu vrei, locuiesti intr-un oras,in conditii de civilizatie la care au visat aia dinaintea noastra de le-au inventat -nu? Astea costa.
Si nu-mi spune ca exista multi dispusi sa renunte la apartamentele lor confortabile,chiar cumparate cu credite si ipoteci,ca sa se mute sub poduri si sa protesteze de acolo impotriva globalizarii!!....
Compromisul constient este cheia.
Alta cheie ar mai fi simtul masurii, pe care cei slabi de inger il pierd primii.
Daca esti capabil, incerci sa conlucrezi cu sistemul asteptand momentul propice sa-l fentezi. S-ar putea sa ai mult de asteptat, dar merita cu siguranta efortul. Asta, daca ai viziune.
Iar pentru bunastarea ta mai mult mentala decat materiala, ar fi bine te gandesti de doua ori inainte sa mai iei si al n-spelea credit pentru un mobil inutil, o masina care polueaza aerul pe care il respiri, o vacanta exotica din care te vei intoarce mai obosit decat la plecare, sau chiar si o casa mai mare de care nu vei avea timpul sa te bucuri, pentru ca vei munci Zi-lumina pentru a-i plati ratele la timp. Te vei trezi batran si bolnav si casa inca nu va fi a ta, cel mai probabil.
Sint multe de spus pe tema, si of-urile sint si mai multe... poate ma mai "enervez" si mai trec pe aici sa ma racoresc.
Ciao ciao!
tigressdy

Juggernaut said...

Cateva raspunsuri ti le-ai dat si tu... as adauga ca ar trebui sa incepem sa oprim imitatia ce are loc zilnic in viata noastra, sa ne scuturam de influente si conditionari impuse de societate ca sa putem gandii liber !

Citeste postul meu despre schimbare si imitatie ca sa iti fie mai clar :
http://schimbarea.blogspot.com/2007/04/despre-schimbare.html

Si postul despre Aparenta unicitate a mintii tale :
http://schimbarea.blogspot.com/2007/04/unicitatea-mintii-tale.html

Anonymous said...

http://www.edge.org/3rd_culture/gilbert03/gilbert_index.html

Anonymous said...

"Compromisul constient este cheia."

Da! Subscriu la aceasta (unica!?) solutie.

Anonymous said...

nimic nou sub soare, daca doresti sa pastrezi puterea si controlul asupra maselor, trebuie sa faci ceva de genul asta, nu crezi?

Anonymous said...

Atita dreptate ai...Din pacate, "normalul", sistemul de referinta al societatii, este stabilit pe criteriul majoritatii, si cum majoritatea sint pinguini in devenire, restul sint suferinzi de scuzemie, adica "boala" celor care sint incapabili sa se ridice la nivelul "standardelor" impuse si, ca sa justifice aceasta incapacitate, gasesc tot felul de scuze...
Fac parte dintre acei "fosti pinguini in devenire"; acum un an, eram disperata dupa o promovare in cadrul companiei, dar nu suficient de disperata sa accesez tehnicile de lins si supt. Nimic nu era suficient, multumitor sau imbucurator.
Viata alege, insa, sa iti aplice cite un shut, care, in cazul meu, nu a fost doar un pas inainte, ci un moment de trezire, dureroasa la inceput, dar minunata astazi. Brusc, nu ma mai raportez la "realizatii" societatii, ostentativi si avizi de mai mult, ci la acei care nici nu indraznesc sa viseze la ziua de miine ca la o certitudine. Pina nu intelegi ca ziua de miine NU ti se cuvine, nu ai cum sa te trezesti din aceasta manipulare. Si asa am ajuns sa iubesc jobul relaxat pe care il am, libertatea pe care mi-o da, sa ma bucur de fiecare zi! As incerca si eu sa conving macar 10 persoane ca altele ar trebui sa fie prioritatile in viata, dar...stiu cum, pe mine, nu m-a putut convinge nimeni, doar experienta proprie si puterea de a invata ceva din ea si de a gasi un "plus" in cele mai negre incercari. Sint printre cei norocosi, care si-au luat "shutul" de trezire la tinerete!!!Am timp sa recuperez ce am pierdut, chiar daca azi e ultima zi - bucuria ei e atit de intensa incit compenseaza din plin anestezia anilor dedicati carierei!!!

Anonymous said...

Se implinesc 40 de ani de la revoltele studentilor din SUA. Acum, cand razboiul din Irak pare si mai imoral decat cel de atunci, studentii lor tac. I-au educat la tacere.
La noi, in Romania, nu au avut ocazia sa invete altceva decat tacere. Dupa ce am scapat de tacerea comunistilor, au venit pe loc occidentalii, cu idealurile lor pregatite si visele gata impachetate, sa nu ne mai deranjam sa ne gasim singuri motivatii si scopuri in viata.

ps: semnez cu numele meu. nu-mi place "anonimitatea" asta, si imi asum parerile proprii. googaliti-ma, daca vreti, sunt un om adevarat, nu o porecla.

wolf said...

Anonymus, am fost miscat de "marturia" ta! Sunt oameni care sub regimuri opresive(inchisi in puscarii de exterminare) au fost mai liberi ca oricine caci stiau cine sunt si ce vor de la viata!!!Iti recomand una din cartile mele preferate"Cu Dumnezeu in subterana" de Richard Wrumbrand!Sanatate si Dumnezeu sa te binecuvanteze!!!

Dan said...

@wolf nu inteleg de ce l-ai ales tocmai pe Wurmbrandt... Sunt atatia altii, Valeriu Gafencu, Arsenie Papacioc, Ioan Ianolide, si astea sunt doar cateva nume care au impanzit inchisorile comuniste... Si mai este mult pana se va ajunge sa fie cunoscuti toti, si poate nu ii vom stii de loc daca "Novo Ordo Seclorum" reuseste...
@andreea sanziana pop sa stii ca si la noi in universitati sunt tineri care stiu ca directia in care se indreapta scumpa Romanie este gresita, va veni si timpul sa facem ceva, pentru ca altfel, vom disparea pur si simplu, cum au disparut si iugoslavii.
Cu respect,
Dan

Anonymous said...

Da Dan, sunt multi care au suferit...Ar fi trebuit sa il mentionez aici si pe Nicolae Steinhardt.Cartea lui Jurnalul fericirii este o alta marturie cutremuratoare a holocaustului rosu din Romania.Ingeri pe pamant...

Anonymous said...

Eu am gasit demult solutia, doar imi lipsesc mijlocele materiale. doar sa castig o suma importanta si sa citesti apoi in ziare cum capii masoni si ai altor organizatii oculte se prapadesc sub luneta mea neiertatoare.

Anonymous said...

Crezi ca EI nu au luat in calcul varianta aceasta!?De fapt chiar le este frica...(vezi forte -"N"-de "ordine",servicii secrete,e.t.c.)Inconstientii lupta de fapt impotriva lui Dumnezeu personal caci omul este creat dupa chipul si asemanarea Lui!In ura lor EI se iau de om caci cu Dumnezeu nu au sanse prea mari...si asta e si punctul lor slab!Asta dezvaluie si caracterul profund demonic al Ocultei internationale(cu planul lor de control si tot ce deriva de aici).Toate converg spre marcarea tuturor oamenilor cu biocipul666!(Politica,tehnologie...)Pt. cei ce si-au predat viata in mainile Mantuitorului exista o sansa!Ei sunt ai Lui si nu au ce le face!!! Wolf

Unknown said...

Pentru a ne depasi conditia de care tot vorbiti aici trebuie sa ne ridicam deasupra acestui Ego. Iar acest ego ce este in fond? Mentalul, sau o parte din el, pentru ca mai sunt si altele... Oricum, eu stiu una, ca dincolo de mental nici macar propria-ti zodie nu mai are vreo influenta, dincolo de mental esti Tu, asa cum trebuie, natural, liber. Dincolo de ganduri realitatea capata alte forme nedefinite si iesi din acel algoritm pentru ca ceea ce vei face va fi doar pe ceea ce simti in innima ta. De aceea sunt metode care trezesc constiinta umana la realitate cum ar fi unele forme de introspectie, anumite tehnici de meditatie spre exemplu care te conduc catre o astfel de stare suprema cu adevarat, starea inerenta a propriului Sine. Meditatia yoga autentica este una din ele, din pacate in occident acest lucru este pervertit si folosit sub alte mijloace, efecte, samd, ca moda si nu ca un mod de a te desavarsi, de a te elibera. Personal recomand Sahaja Yoga a carui maestru spiritual e unul autentic, veti realiza de la primul experiment cu meditatia in Sahaja Yoga daca ceea ce spun e adevarat sau fals. oricum totul este o experienta cu noi insine daca vrem a ne cunoaste mai bine, pentru ca doar noi cu noi putem sa strapungem aceasta sclavagie....

Anonymous said...

Un alt mod de a vedea egoul:

http://www.vopus.org/ro/gnoza-gnosticism/psihologie-autocunoastere/iubitul-ego.html

Anonymous said...

Aceast criza care a aparut acuma, e un moment de cotitura in care masonii sunt vulnerabili, ca atare acesta e momentul in care sistemul monetar cade, si singura sansa sa nu intram in lagarele planetare din 2013 este sa nu ne pese de regulile sistemului, sa facem efectiv ce vrem fara sa ne fie rusine, fara sa intram in standarde, fara sa tinem cont decat de binele nostru al fiecaruia, si sa trecem de la neglijenta si imitatie la a ajuta pe seamanul nostru la nevoie si la a-ti impune libertatea de a face ce ai chef in secunda respectiva. Nu o sa reusesti in zilele urmatoare sa faci asta, dar insistent fiind, poate in urmatorii 30 de ani da, ceea e foarte important, de fapt e tot ceea ce conteaza !!!!!! Tr sa ajungem sa traim intr-un sistem bazat pe resurse, nu unul bazat pe bani: A se vedea documentarele:
Zeitgeist 1, Zeitgeist 2, Money as Dept, Lost Archives- Monopoly Man, Incalzirea Globala - Marea Inselatorie, Lost Agenda, si multe altele !!!!

Anonymous said...

E ciudat cum am ajuns pe acest blog sa citesc despre lucruri pe care cu cativa ani in urma incercam sa le dau de capat, sa le demaschez, sa le potrivesc, sa le imbin si sa fac legaturi care sa ma 'elibereze' si care sa-i elibereze pe ceilalti. Mi-am dat seama in scurt timp ca totul era o mare ameteala si o pacalire de sine, pentru ca nu puteam niciodata sa-i dau de capat, sa identific cauza reala a problemelor, sa ma eliberez complet, nu existau solutii viabile, concrete, adevarate ci doar presupuneri, teorii, ipoteze, supozitii care mai de care. Multe pareau logice si reale, iar multe pareau nefondate, neavand baza in realitate si nefiind verificate, aruncate la intamplare avizilor de teorii, gata sa le insface si sa creeze o intreaga filosofie existentiala pe seama lor. Ma simteam inteligent cand ii uimeam pe toti cu informatiile mele dar stiam ca de fapt nu detin nici o cheie. Mi-am dat seama ca problema se afla in interiorul fiintelor umane, nu in exterior, iar rezolvarea ei trebuia sa aiba loc exact asa, din interior spre exterior, de la fiecare individ in parte spre societate si nu invers. Nu poti duce calul la fantana si-i da apa sa bea cu forta. Nu puteam sa schimb pe nimeni si sa am pretentii de la nimeni atata timp cat eu nu eram liber. Cum a spus si Gandhi, trebuia sa fiu schimbarea pe care vroiam sa o vad in lume. Dupa ce am identificat problemele, pe care le intuiam deja inainte, am cautat o solutie concreta care sa ma ajute sa scap de ele. Trezirea adevarata trebuia sa vina dintr-o alta directie, ori din interiorul meu, ori de la o persoana iluminata. Asa ca am inceput sa caut adevarul si inspiratia in alte domenii de cunoastere teoretica. Filosofie greaca, psihologie moderna, misticism oriental. Am descoperit ca trezirea constiintei se poate face progresiv sau imediat, iar prin aceasta trezire pot ajunge sa-mi cunosc radacinile fiintei, originea tuturor lucrurilor, a vietii, a sufletului, a spiritului, a emotiilor si a gandurilor, a trecutului, a prezentului dar si a viitorului, printr-un salt al constiintei dincolo de minte, de ego si de conditionari, intr-o realitate netulburata unde totul e tacere, claritate, luciditate si constiinta pura (a nu se intelege iesire din corp!!). Am realizat treptat acest adevar care nu era doar o teorie partial adevarata a unor conspiratii mondiale, ci un adevar etern, viu, real, tangibil, eliberator, prezent in mine din nastere, existent de la creatia universului. Primul pas spre rezolvarea problemei e recunoasterea ca exista una si identificarea ei. Al doilea pas este eliminarea problemei cu ajutorul unei metode implementate sistematic sau spontan de catre individ. Metoda poate veni din interior sau din exterior, dintr-o sursa verificata pe care ea a functionat anterior, ce poate sa-i demonstreze veridicitatea si autenticitatea. In mod cert, occidentul a ajuns acum sa identifice problema, am ajuns sa observam egoul, conditionarile, dar lipseste metoda prin care sa le transcendem, sa le depasim, sa ne realizam sinele, natura noastra perfecta, netrunchiata, nepatata, nepoluata, eterna, spiritul nostru, care se afla dincolo de diformitatile si unghiularitatile egoului asa cum e foarte bine descris aici (pentru a intelege mai bine egoul si capcanele lui recomand filmul Revolver si cartea Sadhana scrisa de Tagore). Aceasta natura perfecta este cautata in zone ale lumii, respectiv India, Japonia, China, de mii de ani. Prin introspectii, prin interogatii reflexive, meditatii, tehnici de purificare, practici de evolutie spirituala, de trezire si iluminare, maestrii si discipoli nenumarati au cautat yoga, sau unirea cu sinele, cu adevarul, au cautat sa sparga lantul cauzal al nasterii si mortii, a cauzei si efectului, al suferintei, al ignorantei, al sclaviei fata de ego si al conditionarilor pe care le-au identificat cu mult timp inainte ca noi sa le vedem prin prisma pishologiei contemporane. Pana si Freud care a fost primul psiholog modern ce a numit egoul si superegoul ca cele doua institutii ce guverneaza mintea constienta s-a inspirat tot din filozofia si cunoasterea indiana, asa ca este foarte posibil ca o metoda valabila sa vina tot din zona aceea. Un guru (tr. invatator, izgonitor al iluziei), sau un maestru iluminat este o persoana care si-a realizat pe deplin natura adevarata, sinele si cauta sa transmita aceasta experienta tuturor doritorilor de adevar, in mod gratuit fara sa le ceara nimic in schimb decat sinceritate fata de sine si dorinta pura de a cunoaste adevarul. O face din dragoste neconditionata fata de umanitate, o face pentru ca nu mai are nimic de castigat sau de pierdut, pentru ca are totul, pe el insusi, este liber si senin ca cerul. Metoda care pe mine m-a eliberat, si continua sa ma fascineze (am citit cu bucurie ca este numita si mai sus), se numeste Sahaja Yoga si a fost creata de Shri Mataji Nirmala Devi, un maestru spiritual autentic, pentru a ajuta fiintele umane sa se elibereze din sclavia lor. Shri Mataji este un suflet cu un potential urias, nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace, care in ultimii 40 de ani a calatorit peste tot in lume raspandind gratuit aceasta metoda pe care eu o practic deja de 3 ani si care mi-a schimbat existenta foarte mult in bine si m-a ajutat sa vad lumea cu alti ochi. Este o metoda de trezire spontana, dar care ne schimba treptat, in functie de intensitatea dorintei noastre de a ne schimba si a ne transforma. Incepe cu un mic experiment prin care voi veti decide daca ceea ce ati simtit a fost real sau nu, accesand aceste linkuri: www.freemeditation.ca , www.sahajayoga.ro

Cine mai are curiozitati sau vrea sa comunicam pe tema asta imi poate scrie la shiva.botez@gmail.com

Anonymous said...

cititi si ascultati-l va rog si pe Jiddu Krishnamurti. poate nu ati auzit de el dar cred eu el este singurul care s-a apropiat cel mai mult de adevar, Dumnezeu, frumusete. il gasiti si pe youtube si pe google video...omul asta nu a fost om...a fost un spirit

Anonymous said...

ego=imagine.
mai simplist spus "rotitza dintr-un angrenaj".
ego e relational la alte egouri,
nu poate fi exista singular.
deasemenea ego e o boala, unicul lucru urat de pe acesta planeta.
cauza tuturor nenorocirilor, boliilor, violentelor.

prea multa vorbarie pt un lucru asa simplu.

Anonymous said...

Armonia sufletului nostru cu Dumnezeu, cu cei din jur si cu intreaga creatie divina este singura scapare din situatia in care ne aflam.

Va invit pe blogul rEvolutia Interioara la adresa: http://georgeenea.blogspot.com pentru a intelege mai multe din ce va spun.