Monday, April 30, 2007

Clasa de Mijloc

In comunism, omul exploateaza omul. In capitalism e invers hahaha. Problema fundamentala este prostirea treptata a maselor. Scaderea nivelului intelectual si disponibilitatea tot mai mica pentru introspectie.

  • Viata clasei de mijloc este o imitatie groteasca a reclamelor vazute la TV.
  • Comunismul si fascismul au prins tocmai datorita comoditatii cetateanului de clasa medie, prostit de munca si consum, respectiv goana dupa confort si lux.
  • Clasa medie este una din cele mai ignorate si ipocrite clase sociale.
  • Prea saraci sa nu fie coruptibili
  • Prea bogati ca sa iasa in strada sa schimbe ceva
  • Mereu indatorati, mereu creditati
  • Papusi, marionetele ideale, vasale in fata sistemului
Se duc la munca 48 ore pe saptamana sau chiar mai mult, ajung acasa rupti de oboseala si se uita la cine stie ce show si-i cred pe manipulatorii din mass media tot ce vor sa le induca. Este promovat consumul si imprumuturile, casele ipotecate masini cumparate in rate etc.
Vina nu este a acestei clase mijlocii, ci a conducatorilor care NU vor o crestere materiala si intelectuala -asta se doreste findca in felul acesta doar puterea si elita are de castigat !

NU vreau sa fie acuzat de comunism si alte etichetari superficiale de semidocti asa zisi pro occidentali din poze si vacantze !

4 comments:

Unknown said...

Te-ai gandit cumva ca poate reclamele imita viata clasei de mijloc (sau aspiratiile ei) si nu invers? :)
Nu vad de ce cetatenii de mijloc sunt singurii prostiti de munca si consum si de goana dupa confort si lux. Eu cred ca e valabil pentru toata lumea. Dimpotriva, clasa medie ar trebui teoretic sa aiba cel mai mare IQ, pentru ca e formata in general din Gulerele Albe, adica cei cu meserii care presupun pregatire intelectuala superioara.
In general faci o gramada de afirmatii legate de clasa de mijloc care nu mi se par deloc specifice acestei clase. A fi coruptibil e o optiune personala, nu are nici o legatura cu clasa. A iesi in strada e o chestiune de spirit civic. E drept ca la cei mai bogati spiritul civic scade, dar la clasa de mijloc e mediu, la clasa de "lux" e si mai mic.
Chestia cu mereu indatorati si mereu e din nou o optiune personala si e legata de inteligenta financiara a persoanei.

Iar marionete ideale ... e chiar o aberatie. Cred ca e mult mai usor sa manipulezi niste oameni de la tara sau mai slab pregatiti decat unii care au acces superior la educatie, cultura, informatie - drept dovada uita-te cine l-a ales pe Iliescu atatia ani.

Anyway, daca nu te-ai uitat inca la filmul "Fight Club" cauta-l si uita-te. O sa-ti placa ;)

Juggernaut said...

Din pacate avem de aface cu un fenomen incestuos... la inceput a fost impunerea unui stil de viata si al unui algoritm de succes, acum este aruncarea pe piata de produse si servicii care servesc algortimul iluzoriu.

Clasa medie din 2007 nu mai este clasa medie din 80, 70 sau 60... sunt niste indivizi superspecializati cu ochelari decal ascunsi dupa diplome si atestate... un fel de muncitori specializati...

Clasa medie actuala nu are o prea mare legatura cu conceptul de intelectualitate si elite de alta data...

Nu uita ca actualmente asa zisele gulere albe au doar supepecializare, NU si cultura generala, directie, spiritualitate. Deci diferenta intre ei si muncitorimea marxista nu o prea vad - poate doar ca dependeta de confort si lux.

Anonymous said...

Intelectualii de azi sunt doar niste muncitori ce fac servicii care nu presupun munca fizica. Cariera si dezvoltarea profesionala este construita pe cultivarea unor informatii care nu folosesc explicit individului, ci doar companiei pt. care lucreaza,(si aici ar fi ok dc ar avea timpul necesar si dorinta sa isi dezvolte alte laturi..dar nu are timp) informatii care presupun timp si efort pentru acumulat si inteles si care apartin in general exclusiv unui singur domeniu. Intelectualul de azi nu este un om dezvoltat multilateral ce poate face alegeri lucide, nu e nicidecum cult. Omul de la tara este mult mai usor de prostit, intelectualul nu este chiar prostit, ci manipulat, orbit, dandu-i-se teluri false de urmat, consumandu-i timpul si bombardandu-l cu tot felul de informatii naucitoare fragmentate de la tv, de pe net, caci tinerii intelectuali nu prea citesc carti in afara de cele din domeniu, utile carierei. (nu toti evident, dar majoritatea). Oricum nu prea e timp de citit carti cu tv-ul si cu netul, youtube-ul hi5-ul etc...
Asa ca ori nu le mai spunem intelectuali, ori schimbam definitia cuvantului :)

Anonymous said...

Mai E unii care din punct de vedere al veniturilor pot fi considerati in clasa de mijloc, insa ei NU SUNT SUBJUGATI sistemului, fiind autonomi (meserii liberale etc.) - ei sunt oricum discreditati de marionetele sistemului pentru ca au posibilitatea sa GANDEASCA.