Sunday, July 20, 2008

UE vrea sa controleze blogurile!

Incredibil! Uniunea Europeana vrea sa copieze modelul chinez de control al internetului! Big Brother face noi pasi in UE! Conform unui raport al Comisiei pentru Cultură a Parlamentului European, Uniunea Europeana va inregistra, cataloga si numerota toti bloggerii din blocul sovietic...pardon, "european"! Un ziarist suedez a comparat aceasta propunere cu una dintre masurile luate de Ceausescu in Romania: "In Romania lui Ceausescu, oricine detinea o masina de scris trebuia sa`si inregistreze masina si sa predea o foaie cu mostre ale literelor, pentru ca autoritatile sa prinda mai usor inamicii statului si eventualii criminali".

Bineinteles, exista destule pretexte pentru impunerea controlului asupra blogurilor! Autoarea raportului, Marianne Mikko (Grupul Socialist din Parlamentul European, Estonia), afirma ca, desi blogosfera “a fost pana acum un loc al bunelor intentii si a fost in general caracterizat de intentii sincere”, exista riscul din ce in ce mai mare ca, pe masura ce bloggingul devine o activitate comuna, acesta sa devina “o sursa de poluare a cyberspatiului”. Ea crede ca, pentru a preveni acest lucru, este nevoie de un fel de eticheta de calitate aplicata asupra blogurilor si a bloggerilor, a caror identitate si motive pentru a scrie pe blog trebuie facute publice!

De asemenea, raportul considera ca in cazul blogurilor trebuie stabilite masuri legale pentru a fi folosite in eventualitatea unor procese legate de continutul articolelor si pentru a stabili un drept la replica al celor vizati de acestea. Un alt parlamentar european, liberalul german Jorgo Chatzimarkakis, afirma ca “desi bloggerii nu pot fi considerati in mod automat o amenintare (!)”, acestia pot servi intereselor unor “grupuri de presiune sau grupuri profesionale” care pot folosi blogurile pentru a-si transmite mesajele. “Blogurile sunt instrumente puternice si pot reprezenta o forma avansata de lobby, care la randul sau poate fi considerat drept o amenintare”. Reamintim ca in Romania, toate comunicatiile electronice sunt monitorizate non stop de catre SRI.

Update : Englezii primesc scrisori de avertizare daca transferă muzică pe internet. Primii şase provideri de internet din Anglia au hotărât să trimită scrisori de avertisment către sute de mii de părinţi ai căror copii piratează muzica pe internet. Providerii de net intercepteaza/citesc traficul, deci toate operatiunile desfasurate de catre utilizatori pe net. Scopul nu este siguranta populatiei, ci maximizarea profiturilor corporatiilor - numai 2~3% din vanzarile de discuri revin efectiv artistilor.

  1. povestea cu dreturile de autor este “la moda”;
  2. cei care pierd nu sunt trupele, actorii etc… ci doar corporatiile producatoare, care oricum au castiguri enorme…
  3. pierderile estimate la milioane de dolari nu reprezinta nici 1% din profit.

16 comments:

Anonymous said...

Without order, there is mayhem!

Io as zice ca masele trebe, totusi, controlate, pentru ca altfel, o sa ne luam gatu' unu' altiua! Asa cum democratia i gresit interpretata de multi, exact asa libertatea de a face ce vrei fara sa te sti controlat, poate "dauna grav societatii" (bine, acum nu vorbesc despre controlul asupra maselor in scopul de a le omogeniza gandirea si de a le reduce self-esteem-u la 0, pentru a obtine o supa de roboti).

E un fel de echilibru controlat al mediului rasei astiea inteligente, cu al cincelea deget opozabil si care de cand o inventat uneltele si armele, o explodat pe scara evolutiva.

Io nu sunt de acord cu tratamentul de cireada pe care il primim, dapoi nici cu "faceti ce vreti". Noi ne-am stricat echilibrul natural in momentul in care am inceput sa folosim armele, am invatat sa facem focu', am descoperit roata. De aia, cred, io - si i doar parerea mea proprie si personala - ca cineva trebuie sa mentina intr-un mod sau altul un echilibru artificial. Tot ce se intampla in lumea necuvantatoarelor, toata organizarea lor, selectia naturala, reprezinta o evolutie foarte lenta si de aia aproape perfecta. In cazu' nostru, evolutia "zvacnita" ne cam produce "intinderi musculare", desi performantele, sa recunoastem, sunt uimitoare!

Anonymous said...

Uite, vezi, si tu iti controlezi (moderezi) commenturile de la posturi. Is that a bad thing?! Not necessarily! ;)

Juggernaut said...

omule gresesti, e vorba de bloguri, de informatie nu de stadioane si meciuri de fotbal...

Anonymous said...

Nici nu ma asteptam ca infromatia vehiculata pe Net sa ramana nesupravegheata/nemonitorizata.

Io cand zic ca un control s-ar impune, pornesc de la prezumtia, platonica, poate, ca scopurile sunt nobile: depistarea retelelor de teroristi, de spioni, pedofili, traficanti, whatever. S-ar putea ca in spatele acestor motivatii sa se ascunda altceva. I'll just keep an open mind, anyway.

Pana la aparitia persecutiilor nedrepte - ca tot era comparat controlu' asta cu masinile de scris ale lu' Ceasca - o sa raman pe prima varianta: controlul este spre bine. In momentul in care blogurile si blogger-ii care, de exemplu, lupta impotriva sistemului, vor fi vanati si redusi la tacere, atunci ceva o sa puta in "programul lor electoral".

Poate nu vad io ce trebuie, poate imi scapa ceva, da' din postul tau nu vad amenintarea. Vad asta: "De asemenea, raportul considera ca in cazul blogurilor trebuie stabilite masuri legale pentru a fi folosite in eventualitatea unor procese legate de continutul articolelor si pentru a stabili un drept la replica al celor vizati de acestea." Cand citesc "procese legate de continut" ma gandesc la copyright, citate. Nu cred ca un scriitor/jurnalist/om de stiinta ar fi de acord ca pe un blog sa apara cartile/articolele/cercetarile lui.

Cum zici tu, e vorba de informatie (nu am inteles chestia cu stadioanele si meciurile de fotbal, nu mai gasesc unde am scris despre asa ceva :) ), dar informatia asta trebuie sa respecte anumite, hai sa le spunem, maniere, daca nu "reguli"... asa, de fair play, macar!

Juggernaut said...

MadCat nu pot sa cred ca tu inca o mai musti pe asta cu teroristii... si overall pana acum ce mare rau au facut blogarii, ce rau mai mare fata de CNN si FOX care au mintit si manipulat la comanda guvernului ?

Da Antena 1, dar Realitatea etc...

Anonymous said...

Mie imi miroase mai mult a... "legalizare", a mediatizare a "controlului". Adica sper ca macar voi sa nu mai credeti in Mos Craciun sau Duhul Apelor.
Doar nu va imaginati ca scapa vreun bit-isor nefiltrat?! Ah, ca nu sta nici un "negru mititel" sa citeasca toata informatia este partea a doua, la fel cum nimeni nu sta sa asculte toate convorbirile telefonice, dar care sunt inregistrate bine-merci si disponibile inregistrarile pt inca minim 6 luni. (traiasca zvonacii)
Dupa cum bine zici ca nu "o mai musti pe asta cu teroristii" la fel tre privit cu alti oki toate anunturile astea. Pt mine sunt doar niste legalizari ale unor practici de mult aplicate.
In fine, asta e opinia mea de om in plina incercare de autodepasire a propriei ignorante ;).
In alta ordine de idei, ai materiale interesante, nu am avut timp sa citesc tot, dar imi place ceea ce scrii, tine-o tot asa.
Revenind la cenzura, blogul tau poate fi foarte bine incadrat la instigare... mai mult sau mai putin subtila dar tot aia e. Cineva undeva se poate simti in primejdie, materialele tale instiga la deshteptarea conshtiintei adormite a marii majoritati. Tie ti se pare ok asta, si mie la fel si te si sustin, dar anumite interese ar putea cataloga blogul tau ca atentat la siguranta nationala, mondiala chiar si alte aberatii.
Apropo de control, uite inca un subiect delicios: "The Woodpecker" - poate il ai deja pe aici pe undeva, daca nu, poate te tenteaza.
"Ciocanitoarea" este un semnal modulat in frecvente joase (unde lungi) undeva pe la ~10-11Hz si are rolul de a ne mentine/dirija undele cerebrale in stadiul Alfa (etapa premergatoare somnului, adormire). Sursele de emisie (3 din cate am inteles eu) se afla pe teritoriul statelor sovietice. Noh, semnalul asta pe unde lungi se poate intinde peste suprafete enorme.
Speculatii? SF? rusii incearca sa metina acalmia in jurul lor? nu stiu, insa tehnica e folosita de prin timpul razboaielor mondiale, iar persoanele "cheie" ar fi purtat asupra lor un emitzator personal cu ajutorul caruia se re-setau la frecventa planetei (~7Hz)

In concluzie, manipulare si control vedem peste tot... daca deskidem okii.

Juggernaut said...

Eu nu scriu pentru desteptarea maselor care prin excelenta nu citesc mai nimic, iar daca o fac - garantat nu vor intelege mare lucru din ce vorbim noi aici.

Eu scriu pentru cei care vor sa devina puternici sau sunt deja.

Adevarata revolutie ar fi in planul constiintei si ratiunii populatiei. Este imposibil de realizat... si nu neaparat datorita intereselor oculte.

Sa-ti dau un exemplu : X esteotzelar in fabrica de 3 generatii si nu este prea fericit, e sarac - daca nu face nimic cu viata lui inseamna ca este efectiv idiot si merita statutul de vita in staul + rutina. Cati oameni nu sunt in situatia asta ?

Alt exemplu - Constanta si primarul Mazare. Nu este vina lui Mazare - vina este a populatiei care il alege frenetic... La fel cu Bush, 2 mandate...

Concluzionand de mii de ani se duce o lupta intre intelgenti vs. prosti... stii cand ma gandesc la epoca comunista nu pot sa spun manipulare (ca aia necesita iscusinta si ratiune) - pot sa spun decat prostie si imbecilitate generalizata.

In comunism invinsesera prostii. In capitalism au invins baietii destepti care-i prostesc pe prosti (personal prefer ultima varianta).

Nu vreau sa invinga prostii. In regimurile totalitare cam asta se intampla, prostul invinge... Paradoxul este ca regimurile totalitare iau nastere datorita dorintei de super-organizare si centralizare a baietilor destepti, baieti destepti care sunt mereu in numar disproportional de mic cu baietii prosti.

Comunismul este ideal intr-o societate in care indivizii au un IQ de peste 130 fiecare... dar cum astfel de populatii nu prea exista - sistemul s-a dovedit o utopie.

Capitalismul nu este un sistem ideal, dar este benefic pentru populatia reala care are un IQ de 90~100. Macar nu-i lasi pe prosti sa te conduca, ii exploatezi.

Cred ca viziunea mea este clara. Scriu ca sa nu invinga iar prostii datorita aparitiei statelor totalitare.

Anonymous said...

Juggernaut, stai un pic, cred ca am niste probleme in a ma exprima. Stai asa sa reformulez (adevarul i ca scriu cam pe fuga si poate nu exprim tot timpul clar ceea ce intentionez).

Io spun ca sunt de acord cu motivele pe care le flutura EI, nu neaparat ca le si inghit. Iau in calcul mai multe ipoteze, accept mai multe idei si variante, dar incerc sa nu cad in nicio extrema.

Stiu ca sunt indoctrinat si ca sunt infundat in sistem pana peste cap. Dar, fac si io cum pot sa ma destept si sa vad si sa ascult, nu doar sa privesc si sa aud (hmmm... cred ca am mai zis asta pe undeva...). Dar stii si tu: "un tren, poate ascunde un altul" iar fatadele care ni se servesc zilnic ascund in spate munti de gunoaie!

Anonymous said...

Juggernaut, sa te completez, in comunism am fost indobitociti si dresati; exact cum zici tu: aia nu era manipulare.

Dar cand dai exemplu cu alegerea lui Bush, io zic ca i manipulare. Citeam odata (sau am vazut un filmulet) ceva legat de manipulare si despre cum americanii faceau niste exeprimente cu pozele candidatilor pe afisele electorale: de ex. s-o observarvat ca fetele de copii/bebelusi furnizeaza provitorului un sentiment de "bien-etre", de confort (sa zicem). Si astfel, pozele unor candidati erau usor modificate: ochii erau mariti si ridicati spre frunte... pentru a emana cat mai mult si mai subtil un aer de bebelus.

Doua vorbe scurte legate de comunism: Eu cred ca orice s-ar zice, comunismul ramane o ideologie si o utopie (cum spui tu) care nu prea poate duce la dezvoltare dintr-un singur motiv: omogenizarea inhibeaza concurenta (intr-o societate; pentru ca am vazut ca inter-societati, concurenta si competitia exista, dar cred eu motivele sunt de alta natura).

Keep up the good work, anyway! Si mie imi place blog-u tau si OneOfMany stie asta!

Juggernaut said...

Alegerea si realegerea lui Bush nu este numai manipulare. Este reflexia prostiei. Un om inteligent, rational nu voteaza candidatii a caror fatza din poze seamana mai mult cu cea a unui bebelus.

Un votant cretin va da un vot cretin (avand o motivatie irelevanta scopului) indiferent daca il manipulezi sau nu.

Eu sau tu de ce nu muscam momeala ?
R: Pentru ca facem parte din baietii destepti.

Anonymous said...

Noi nu muscam momeala pentru ca vedem si ascultam, dupa cum spuneam mai inainte.

Americanii sunt dobitoci, dar i doare fix in pretu' benzinei, asa mic cum i el si in nivelul de trai, asa mare cum il au.

Stau si ma gandesc: poate ca daca ne era bine si noua, nu ar mai fi existat discutiile astea. Eram si noi in fata televizorului cu palaria cu doze de bere si furtunele pana-n gura, urmarind cu un firicel de saliva scurgandu-se lenes Super Bowl-ul/Boul, campionatul Nascar etc, si intrebandu-ne in sictir "cand o sa se termine razboiul din tara aia... a lu' Osama Bin Laden.. tara aia de se afla in zona aia cu mult petrol." Si la urma-urmei, ce i doare pe ei ca i conduce unu' care vrea mai putina poluare, unu' care vrea razboi sau unu' care vrea luna de pe cer, atata vreme cat pretul benzinei sta jos, mancarea curge in valuri si majoritatea dintre ei au asigurata viata linistita?! Ei sunt adormitii fericiti. Astia ai nostri: si adormiti, si cu zilele-n sac, si cu fericirea-n buda - da' tot nu s-ar schimba!

Juggernaut said...

Madcat a zis : "stau si ma gandesc: poate ca daca ne era bine si noua, nu ar mai fi existat discutiile astea. Eram si noi in fata televizorului cu palaria cu doze de bere si furtunele pana-n gura"

Nope, de ce David Rockeffeler la aproape 90 de ani merge la toate intalnirile alea ca doar e putred de bogat ?

Anonymous said...

1. Poate pentru ca puterea si gloria este un drog pe care nu-l mai poti elimina din sange toata viata.

2. Poate face si el parte din elita celor care tin hamurile planetei.

ageofrevealing0311 said...

juggernaut faptul ca evoluezi ca individ intr-o era a informatiei nu iti acorda dreptul de a te autoproclama baiat destept sau informator al acestei tagme ,"dezinteresat" dealtfel,autoincadrarea ta gadila putin arii primitive ale creierului.
Dincolo de asta ,totusi, apreciez ce ai scris p-aici
E prima oara cand catadicsesc sa scriu cuiva ,am un feeling
Nu subestima totusi "turma"
Mai gandestete ,prezenta acesteia e la fel de reala ca prezenta celor "meniti" sa o conduca
Distanta dintre oameni si nivelul lor o face exclusiv puterea de a acapara, modela si interpreta informatia
Informatia e caramida Universala
Generarea ei in orice forma aduce schimbari implacabile in univers
te las...si, astept totusi un raspuns..............

Anonymous said...

Ideea asta ca monitorizarea comunicatiilor prin internet poate fi facuta practic e asa o naivitate coplesitoare de-mi dau lacrimile aproape.

Anonymous said...

Buna ziua! Ati vazut site-ul www.libertas.eu?

In sfarsit s-a format un partid care apara oamenii Europei, in loc de a isi lua o parte cat mai mare din fonduri pentru scopuri proprii.

Libertas desfasoara un concurs super de afise in care poti fi designerul unui afis care sa concureze cu campania ineficienta a UE. Mai multe detalii despre aceasta gasiti pe siteul www.libertas.eu

Orice partid care are ca si valori democratia, responsabilitatea si transparenta este unul care are votul meu!