Tuesday, June 10, 2008

PETROL si CONTROL

Presedintele OPEC, Chakib Khelil, sustine ca un baril de titei ar costa aproximativ 70 de dolari daca nu s-ar face speculatii.

Nu este o problema de cerere si oferta. Este pur si simplu un balon de sapun format de speculatii care se bazeaza pe deprecierea dolarului si pe tensiunile geopolitice. Problema este criza economica din SUA care a dus la scaderea dolarului si amenintarile la adresa Iranului, care cresc tensiunile geopolitice. Daca nu ar fi acesti factori pretul petrolului ar fi probabil de 70 de dolari barilul. In Europa, de exemplu, 75% din pretul la pompa sunt taxele !

Chakib Khelil - Presedintele OPEC
Omul are dreptate intrucat petrul petrolului din anii '90 era doar de 10 dollari barilul (in prezent este de arpoape $ 140) - nu putem crede faptul ca cererea a crescut de 14 ori cu toata industrializarea Asiei, intrucat beneficiarii produselor orientale sunt tot ocidentalii a caror populatie este in descrestere. Ce s-a inchis in occident s-a deschis in Asia; ba mai mult asiaticii merg pe biciclete la servici nu in SUV-uri.

Cat despre guverne, taxe si acize - sunt doar o unealta subtila al carei scop final este inrobirea ta artificiala (controlul), sa te aduca la statulul de sclav dependent de credite si job full-time - 8 ore pe zi, 12 luni pe an - pana vei crapa.

LINKS :
http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-3221552-seful-opec-fara-speculatii-petrolul-costa-circa-70-dolari-barilul.htm
http://www.reuters.com/article/GCA-Oil/idUSL0920145520080609

3 comments:

Anonymous said...

Tare m-ar interesa un link catre sursa declaratiei presedintelui OPEC. Sau un nume de revista, de emisiune tv/radio unde a fost facuta.
Multumesc anticipat.

Juggernaut said...

http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-3221552-seful-opec-fara-speculatii-petrolul-costa-circa-70-dolari-b

Anonymous said...

Mai incercam odata, tot cu screenshot.

Pentru toata lumea, inclusiv redactorii de la HotNews sa dam si sursa citata.
http://www.reuters.com/article/GCA-Oil/idUSL0920145520080609

Parca e alceva cand il vezi pe om intr-un interviu, nu?